Taktik som jag kör nu i farstun – denna är en “snabb” variant.

Börja med att ha bra verktyg. Gör ordning en bra plats utomhus med ett bord intill eller ett snickarbälte som jag – obs – skyddsglasögon också för det sprutar färg när man skrapar. Och viktigt med bockar där du ställer in en bra höjd som passar dig!

Följartips på instagram: gantelius_fonsterhantverk

STEG 1.

Skrapa – (nu använder jag inte cobran)
Skrapa bort all lös färg och kitt. Det som sitter bra låt det sitta. Gäller även hörnbeslag.
Borsta bort damm och smuts.

STEG 2. Olja in kittfals och där trät är torrt med halvolja (50% kallpressad kokt lilja 50% balsamterpentin)
Låt torka.

STEG 3.
Kitta – jag tycker Cascos linoljekitt är bäst. Finns att köpa på Clas Ohlson. Perfekt att det är i små burkar så slipper kittet bli dåligt. Testa olika kittknivar innan du bestämmer dig för vilken som blir din favorit.Här gäller det bara att öva och titta på “kittfilm” så sitter det tillslut.

STEG 4.

Grunda med Zinkvittgrund (gäller ytterbågar) Försiktigt över kittet – i övriga bågen jobba in färgen.

STEG 5. Sandpappra och måla lager 1. Torka och om igen med lager 2 osv. Tills att du är nöjd. Ibland blir det 4 lager färg.

Torktiden beroer helt på – känn med fingret, du ska kunna vrida om fingertoppen på bågen utan att få färg på den. Då är den redo att målas igen.

Penslar – jag har rund anstrykare från Gysinge. Till sista lagret kör jag från och med nyss med en sned “mäster” pensel – blir kanonbra! Från Colorama Gävle.

Se denna länk för info om hur du målar med linoljefärg: https://www.gysinge.com/article/1075/måla-med-linoljefärg

TIPS! Ställ bågar där det är 100% säkert att de inte kan ramla och gå sönder. Inte som här när jag hade dem mot en pardörr som flög upp pga korsdrag. Ja, jag skrekgrinade en bra stund då det var munblåstglas OCH de var dessutom färdigrenoverad smiley . . och det var inte den enda. Det var två till..

Nu har jag ett renoveringsrum där det står långa bockar. Lagomt att jobba med 4 bågar samtidigt tycker jag ( nu håller jag på med 12 – inte smidigt. Men det är ju helt beroende på hur man har det med plats och tidsplan.

Jag lägger tyg på bockarna för att inte färgen ska förstöras när jag vänder på bågen.